Framåtlutad energiplanering
De flesta kommuner har i dag någon form av energiplan som beskriver hur kommunens energitillförsel, användning och distribution ska fungera på kort och lång sikt.
I det här projektet utvecklar Profu tillsammans med samarbetspartners kunskapen om hur kommuner kan jobba med energiplanering, så att den kan bli ett redskap för kommunens hela energi- och klimatomställning.
Kommunala energiplaner har potential att vara effektiva och levande styr- och utvecklingsverktyg som stärker och stöttar energi- och klimatomställningen. För att så ska ske behöver kommunerna ofta utveckla arbetsprocessen kring energiplanering, där framtagande, genomförande och uppföljning av energiplanen är centrala delar.
Projektet Framåtlutad energiplanering fokuserar på hur processerna kan utvecklas för att realisera dess fulla potential.
Projektet går bland annat ut på att:
Skapa organisatoriska förutsättningar för att jobba med energiplanering kontinuerligt och innovativt i en föränderlig omvärld
Möjliggöra effektiv samverkan med högt förtroende mellan olika intressenter
Förstå nuläge samt framtida utmaningar och möjligheter
Möjliggöra kontinuerlig kunskapshöjning och kunskapsspridning
Skapa förståelse för hur den kommunala energiplanen blir ett effektivt redskap för energiplanering
Tre fallstudiekommuner - Karlstad, Umeå och Eskilstuna - som befinner sig i olika skeden av energiplaneringsprocessen deltar i projektet. Projektet följer dessa fallstudier och bidrar även till att stärka just deras process för kommunala energiplanering. Nya kunskaper och erfarenheter kommer summeras i en handbok.
Målet är att främja ett resurseffektivt, hållbart och leveranssäkert energisystem på lokal, nationell och internationell nivå och därigenom möjliggöra för Sveriges elektrifiering och klimatomställning.
Projektet Framåtlutad energiplanering
Projekttid: 1 november 2024 – 31 oktober 2026
Deltagare: Umeå kommun, Eskilstuna kommun, Karlstads kommun, Profu samt forskare knutna till Handelshögskolan i Göteborg,
Projektbudget: 4 300 000 kronor, varav 3 000 000 finansieras av Energimyndigheten