Fördjupat samarbete mellan region och kommun stärker energisystemet

Värme & kyla
Energi
Marknad & strategi
El
september 2024

Hur fördjupar man energisamarbetet mellan regioner och kommuner?

De svenska regionerna, som är stora fastighetsägare av bland annat sjukhus och vårdcentraler, har historiskt arbetat mycket med energieffektivisering och robusta energisystem. Nu stärker Region Värmland samarbetet med Karlstads kommun och Karlstads Energi med fokus på optimerad energianvändning, resurseffektivitet och flexibilitet.

Profu har stöttat samarbetet med sakkunskap, analys och projektledning.

− Framtiden kommer att kräva allt mer energisamarbete mellan kunder, leverantörer och andra intressenter. Samarbete är lätt att förorda men desto svårare att göra i praktiken. För regionerna är vårdverksamheten högsta prioritet. För att gå in i ett djupare energisamarbete krävs ömsesidigt förtroende och respekt för varandras behov och förutsättningar, säger Kjerstin Ludvig, projektledare på Profu.

Det svenska Natomedlemskapet ställer dessutom ytterligare krav på beredskap, försörjningstrygghet och stabilitet hos såväl vårdverksamhet som i vårdens energiförsörjning.

Profu har under året projektlett ett samarbete mellan Region Värmland och Karlstads kommun med syfte att undersöka möjligheterna till ett breddat och fördjupat samarbete inom energiområdet. De två parterna representerades främst av regionens fastighetsavdelning och Karlstads Energi.

Under arbetet identifierades tretton konkreta möjligheter för fördjupat samarbete, varav några analyserades kvantitativt i ekonomiskt- och klimatperspektiv. Samarbetet resulterade även i en gemensam vision för fortsatt samarbete.

− Tack vare ett tidigare samarbete vintern 2022/2023 kunde vi bland annat analysera det faktiska utfallet av hur energisystemet och kostnader påverkas om sjukhuset i Karlstad prioriterar fjärrvärme istället för egna värmepumpar i lägen då elsystemet är ansträngt, berättar Profus Vanja Månborg som också har arbetat med projektet.

Andra exempel på åtgärder som ingick i den prioriterade åtgärdslistan var styrning av värmepumpar för att optimera nyttjande av restvärme från närliggande industri, samarbeten kring stöd- och balanseringstjänster på elmarknaden, utvecklade kommunikationsvägar och möjligheten att utforska energigemenskap som modell för fortsatt samarbete.

Under hösten arbetar parterna vidare med åtgärderna för att utreda och utvärdera nästa steg, som bland annat kan omfatta att vidareutveckla avtal och affärsmodeller.

Profu önskar lycka till och tackar för förtroendet att projektleda processen inledningsvis.

• Syftet med projektet var att undersöka möjligheterna att bredda och fördjupa samarbetet mellan Region Värmland, Karlstads kommun och Karlstads Energi inom energiområdet. Projektet syftade även till att initiera eller vidareutveckla energisamarbeten som av projektgruppen anses gynnsamma eller komplicerade.

•  Målet var att skapa förutsättningar för att optimera energianvändning samt öka resurseffektivitet och flexibilitet i systemet. Särskilt fokus läggs vid el och eleffekt.

• Projektet genomförs i nära samarbete mellan representanter för Regionfastigheter respektive Karlstads Energi, under ledning av Profu. Medverkande konsulter från Profu:  Kjerstin Ludvig, Vanja Månborg och John Johnsson.

• Projektet genomfördes under december 2023 – september 2024

 

Dela

Kontakta mig om du vill veta mer

Kjerstin Ludvig